در این مقاله می خوانیم
سیستمهای لولهای از جنس پلی پروپیلن یا همان pp به صورت گستردهای در صنعت مورد استفاده قرار میگیرند. این لولهها جزو سبکترین و مقاوم ترین لولهها در برابر مواد شیمیایی هستند. استحکام و مقاومت این لولهها باعث شده تا از آنها در تثبیت کننده گرما، زهکشی شیمیایی و کاهش اشتعال پذیری استفاده شود. در این مقاله به بررسی خواص و ویژگیهای لوله پلی پروپیلن میپردازیم، با ما همراه باشید.
لوله پلی پروپیلن چیست؟
مزایای لوله پلی پروپیلن باعث شده که این لوله به یکی از پرمصرفترین و محبوبترین پلیمرهای مورد استفاده در دنیا تبدیل شود که از راندوم کوپلیمر نوع ۳ ساخته میشود. این لوله در دو نوع سبز رنگ و سفید رنگ در بازار عرضه میشود. پلی پروپیلن از مقاومت بالایی در برابر خوردگی و شستشوی مواد شیمیایی برخوردار است، از این رو این ماده انتخابی برای تولید سیستمهای لولهکشی است، همچنین مقاومت خوبی در برابر یخ زدگی دارد. بنابراین هنگام ساخت لوله با استفاده از پلی پروپیلن، شرایط آب و هوایی مسئلهای نیست. عمر لولههای پلی پروپیلن در سیستمهای تامین آب سرد حدود ۱۰۰ سال و برای سیستمهای آب گرم ۵۰ سال است.
لوله سبز چیست؟
لوله سبز نسل جدید لولههای پلی پروپیلن است که از مقاومت بالایی در برابر فشار، شکنندگی، ضربه و حرارت برخوردار است، این لولهها اغلب به رنگ سفید و یا سبز رنگ هستند.
تفاوت لوله سبز و سفید
این لولهها در ابتدای ساخت و ورودشان به بازار به رنگ سبز رنگ تولید می شدند، ولی در طی سالهای گذشته نوع سفید رنگ آن بیشتر تولید شده است زیرا طبق آزمایشهای انجام شده مشخص شد که لولههای سبز به دلیل داشتن رنگدانه در خود طعم آب را به مقدار کمی تغییر میدهند، با این وجود اسم سبز روی این لولهها ماندگار شده است. در مورد تفاوت لوله سبز با لوله سفید پروپیلن باید بگوییم این دو لوله هیچگونه تفاوتی با یکدیگر ندارند و تنها رنگ استفاده شده در ساخت آنها متفاوت میباشد، رنگبندی این لولهها بیشتر به نوع و کاربردهای لوله پلی پروپیلن آنها بستگی دارد و تفاوتی میان مواد تشکیل دهنده آنها نمیباشد.
لوله سبز یا لوله سفید
از لوله پروپیلن سفید بیشتر در لولهکشی آب آشامیدنی و موارد انتقال مواد بهداشتی در محلهایی که لولهکشی روی کار نصب میشود و در معرض دید نور مستقیم یا غیر مستقیم خورشید است استفاده میشود و از لوله سبز بیشتر در مکانهایی که لولهکشی در زیر سطح و دور از دید نور خورشید است استفاده میشود.
تفاوت پلی پروپیلن و پلی اتیلن
پلیمرهای پلی اتیلن و پلی پروپیلن هر دو به عنوان پرکاربردترین پلیمرها در صنایع مختلف شناخته میشوند. هرکدام از اینها دارای ویژگیهای منحصر به فرد و مزیت و عیبهایی هستند. لوله پلیمری به عنوان جایگزین مناسب برای انواع لوله فلزی شناخته میشود زیرا قادر است بسیاری از محدودیتهای این نوع لولهها را به طور کامل پوشش دهد.
مشخصات فنی و ویژگی لولههای پلی پروپیلن
یکی از ویژگیهای این لوله سبک بودن آن است و مانند سایر لولهها ترد و شکننده نیست، همچنین اتصالات لوله پلی پروپیلن قابلیت تعویض و تغییر دادن مسیر را دارند. یکی دیگر از خصوصیات این لولهها وجود سطح صاف و صیقلی درون و بیرون لوله است. این ویژگی سبب میشود تا حرکت سیالات درون آن به راحتی انجام شود. اغلب این لولهها عایق صدا و گرما هستند. بنابراین حرکت سیالات و از جمله آب درون این لولهها با ایجاد صدا همراه نخواهد بود.
یکی از مشکلات عمده در لولههای فلزی زنگزدگی است که باعث تغییر طعم آب آشامیدنی، چه در لوله استیل و چه در لوله گالوانیزه میشود. در لوله پلی پروپیلن علاوه بر تغییر نکردن طعم آب، مواد نیز تهنشین نمیشوند، بنابراین در خطوط لوله کشی آب ساختمانی بیشتر استفاده میشود.
جدول مشخصات فنی لولههای پلی پروپیلن
برای انتخاب بین لولههای پلیمری نگاهی به جدول مشخصات لوله پ پ بیندازید:
تحمل فشار در دمای ۲۰ درجه سانتی گراد | ۲۰ اتمسفر |
تحمل فشار در دمای ۲۰ درجه سانتی گراد | ۱۰ اتمسفر |
طول عمر لوله | ۵۰ سال |
قابلیت استفاده در بازه دمایی | ۲۱- تا ۹۵ درجه سانتی گراد |
استاندارد ساخت | TS EN 1451 – EN1852 |
چگالی | ۰.۹ گرم بر سانتی متر مکعب |
موارد مصرف لولههای پلی پروپیلن :
از کاربردهای لوله پلی پروپیلن به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
-
- شبکههای آب سرد و گرم منازل
- شبکههای آب رسانی شهر
- لولهکشی و تاسیسات شوفاژ حرارت مرکزی
- صنایع غذایی و شیمیایی بهداشتی
- شبکههای هوارسان
روش تولید لوله پلی پروپیلن
برای تولید لوله پلی پروپیلن ابتدا مواد اولیه به صورت خام وارد دستگاه اکسترودر میشوند. در این قسمت مواد با درجه حرارت معین ( معمولا ۱۰۰ الی ۱۸۰ درجه سانتی گراد) ذوب شده و برای قالب گیری آماده میشود، سپس به صورت شاخه های ۴ متری در میآیند.
همچنین برای جلوگیری از عبور نور، مواد رنگدانه (مستربچ) به آن اضافه میشود.حرارت دادن این لولهها توسط جوشکاری فیوژن صورت میگیرد. تولید پروپیلن به وسیله محلول گاز انجام شده و مونومر آن تحت حرارت و فشار قرار میگیرد، تفاوت در نوع کاتالیست و شرایط محیطی تولید می تواند خاصیت پلاستیک را تغییر دهند.
لوله پلی پروپیلن به سه نوع ایزو تاکتیک، سندو تاکتیک و آناکتیک تقسیم میشود، که ساختار آنها با هم متفاوت است. حضور گروه متیل در ساختار پلی پروپیلن موجب شده تا خواص این محصول به نسبت پلی اتیلن تغییر کند. این ساختار موجب افزایش نقطه ذوب بلوری شده و به همین علت است که پلی پروپیلن در برابر حرارت مقاومت تر است.
قیمت لوله پلی پروپیلن
قیمت لوله پلی پروپیلن تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله قیمت مواد اولیه، موادهای افزودنی، کیفیت و برند تولیدکننده لولههای پلیمری بستگی دارد. به منظور اطلاع قیمت، دریافت مشاوره و خرید لوله پلی پروپیلن میتوانید با کارشناسان ما ارتباط برقرار کنید.