در این مقاله می خوانیم
شناخت انواع لوله های فاضلاب خانگی و شهری، برای لوله کشی در ساختمان ها، مراکز تجاری، اداری و… در اولویت قرار دارد. لوله های فاضلاب بواسطه وظیفه ای که دارند، از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند. مهم ترین وظیفه این لوله ها دفع فاضلاب و انتقال آب از مکانی به مکان دیگر می باشد. در حال حاضر انواع مختلفی از لوله های فاضلاب وجود دارند که این وظایف را به خوبی انجام می دهند و ما در این مقاله سعی در معرفی و مقایسه آن ها داریم.
معرفی انواع لوله فاضلابی
لولههای فاضلاب در هر منطقهای جهت دور کردن آب فاضلاب خانهها و مناطق صنعتی مورد نیازند. برای تمام مقاصد، انواع مختلفی از لولههای زهکشی وجود دارد. لولهای که انتقال آب از یک مکان به مکان دیگر را آسان میسازد لولهی زهکشی نامیده میشود. این لولهها از اهمیت زیادی برخوردارند، به دلیل این که وظیفه مهم دفع فاضلاب از خانههایمان یا یک مجموعه صنعتی را برعهده دارند. هم چنین برای جلو گیری از سیل که به دلیل شرایط باتلاقی و فرسایش خاک ایجاد میشود، دارای اهمیت هستند.
در حال حاضر، انواع مختلف لولههای فاضلاب وجود دارد که برای انواع مشکلات زهکشی مورد استفاده قرار میگیرند. امروزه بیشترین لولههای فاضلابی که مورد استفاده قرار میگیرند، لولههای فاضلاب پی وی سی و پلی اتیلن هستند. با این حال، به غیر از این لولهها، انواع متفاوت دیگری از لولهها مورد بهره برداری قرار میگیرند که جریان آب را با مهارت هدایت میکنند.
شناخت لولههای فاضلابی
لوله اتصالات فاضلاب متنوعی در بازار موجود هستند که تفاوت هایی در مواد اولیه و نحوه نصب آنها وجود دارد. برخی از پرکاربردترین لوله های فاضلابی که این روز ها در بسیاری از ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:
- لوله pvc
- لوله upvc (لوله پلیکا)
- لوله پلی اتیلن
- لوله فاضلاب سایلنت (این لوله ها می توانند از جنس pvc، upvc و… باشند)
- لوله های پوشفیت (این لوله ها نیز می توانند از مواد اولیه گوناگونی تولید شوند)
مسلما در هنگام خرید این لوله ها باید اطلاعات کافی در مورد آنها داشته باشید تا بتوانید لوله مورد نیاز خود را خریداری کنید. در این مقاله قصد داریم شما را با پرکاربردترین لوله های فاضلاب موجود در دنیا و برترین برند های حال حاضر موجود در بازار ایران آشنا کنیم.
انواع لوله های پلاستیکی فاضلاب
مهم ترین مشکلی که لوله های فلزی داشتند، وزن بالای آن ها بود. به همین دلیل محققان به دنبال ماده ای بودند که جایگزین خوبی برای فلزات باشد. تا اینکه ایده ی استفاده از پلاستیک در انواع اتصالات لوله کشی مطرح شد.
پلاستیک، اکثر مشکلات لوله کشی ساختمان را حل می کرد. با گذشت زمان، شرکت ها و کارخانجات مختلف تولید لوله و اتصالات، به سراغ ساخت انواع لوله های پلاستیکی رفتند. در ادامه ی مقاله با برخی از انواع لوله های پلاستیکی آشنا خواهیم شد.
لوله فاضلابی پلی اتیلن
اولین استفاده از این لوله ها در سیستم فاضلاب کشورهای اروپایی به اواخر دهۀ پنجاه میلادی باز میگردد، اما هنوز هم این لولهها کارایی زیادی در تاسیسات ساختمان دارند. لوله پلی اتیلن را در بازار با نام اختصاری PE نیز می شناسند.
این لولهها دارای ویژگی های منحصربفردی هستند. از جمله ی این ویژگی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• قابلیت نصب آسان: لوله و اتصالات پلی اتیلن را بسیار راحت می توان نصب کرد. چگونه؟ فقط کافی است دستگاه جوش پلی اتیلن را همراه خود داشته باشید!
• سبک بودن: این لوله ها به دلیل وزن کمی که دارند، باعث سبک شدن سیستم فاضلاب شده و حملونقل را راحت تر می کنند.
• مقاومت بالا: در لوله های پلی اتیلنی، متریالی اضافه می شود که آن ها را در برابر انواع مواد شیمیایی و همچنین شرایط جوی متغیر، مقاوم نگه می دارد. بنابراین استفاده از این لوله ها در فضاهای باز نیز پیشنهاد می شود.
• عدم رسوب گرفتگی: سطح داخلی این لوله ها بسیار صاف و صیقلی است؛ بنابراین با گذشت زمان، کمتر دچار گرفتگی و رسوب می شود.
لوله فاضلابی پلیکا
این نوع از لوله ها جزو معروف ترین لوله های فاضلاب خانگی هستند که با نام لوله پلیکا شناخته می شوند. از ویژگی های مهم این لوله ها می توان به خاصیت اشتعال آن ها اشاره کرد. به طوری که آتش را از خود عبور نداده و تنها در یک نقطه متمرکز می کنند.
از معایب لوله های پی وی سی نیز می توان به عدم مقاومت در شرایط جوی اشاره کرد. این لوله ها اگر در معرض نور خورشید و یا هوای خیلی سرد قرار بگیرند، دچار ترک های سطحی می شوند. وجود این عیب بزرگ باعث محدود شدن استفاده از لوله پلیکا شده است.
لوله فاضلابی پوش فیت
اگر به دنبال باکیفیتترین لوله فاضلاب برای ساختمان خود هستید، پیشنهاد ما استفاده از لوله های پوش فیت است. این نوع از لوله ها جزو جدیدترین سیستم های لوله کشی ساختمان هستند که اولین بار توسط انگلیسی ها طراحی و ساخته شده است.
استفاده از لوله های پوش فیت در ایران به سال ۱۳۸۳ برمی گردد. پس از آن، کاربرد این لوله ها در ساختمان سازی ایران گسترش پیدا کرده است.
برای ساخت لوله های پوش فیت از پلیمرهای پلی پروپیلن استفاده می شود. به همین دلیل، استحکام و مقاومت شیمیایی بسیار بالاتری نسبت به لوله های فاضلاب مرسوم از خود نشان می دهد.
از دیگر ویژگی های منحصربفرد لوله های پوش فیت می توان به سرعت بسیار بالای نصب اشاره کرد. این لوله ها طوری طراحی شده اند که برای اتصال هیچگونه نیازی به حرارت و چسب نداشته و می توان به راحتی آن ها را به هم متصل کرد.
لوله فاضلابی کاروگیت
این نوع از لوله های فاضلاب از استحکام بسیار مناسبی برخوردار هستند زیرا به صورت دوجداره ساخته می شوند. سطح داخلی این لوله ها صاف و صیقلی است تا عبور فاضلاب از درون آن راحت باشد. سطح خارجی نیز به شکل موج دار ساخته می شود تا مقاومت بیشتری نسبت به فشار از خود نشان دهد. جالب است بدانید که این لوله ها را نیز از جنس پلی اتیلن می سازند و تنها تفاوت آن ها در نوع طراحی لوله است.
لوله پلی پروپیلن فاضلابی
لوله های PP در بازار به رنگ سفید و یا سبز موجود هستند. به همین دلیل، به آن ها اتصالات لوله سبز نیز گفته می شود. وصل کردن این لوله ها بسیار ساده و توسط ذوب های موضعی انجام می شود. لوله های پلی پروپیلن مقاومت بالایی در برابر فشار از خود نشان می دهند و قادر به تحمل دماهای بالا نیز هستند.
تقسیم بندی انواع لوله فاضلابی پلیمری
انواع فاضلابها را میتوان از نظر نوع تولید به پنج دسته به شرح زیر تقسیم کرد.
- فاضلاب خانگی مانند شستشو، استحمام
- فاضلاب مراکز عمومی و اداری مانند زندان، پادگان
- فاضلابهای صنعتی مانند کارخانجات
- مراکز تجاری مانند مراکز خرید
- سیلابها و روان آبهای سطحی مانند آبهای روان
تقسیم بندی فاضلابها
فاضلاب ها را به طور کلی میتوان به سه دسته خانگی (مسکونی)، صنعتی و سطحی تقسیم بندی کرد. در هر کدام از این بخشها نوع فاضلاب تولیدی متفاوت است و اگر بخواهیم به طور تخصصی تر به آن ها نگاه کنیم در موارد زیر با یکدیگر تفاوت دارند:
- رنگ فاضلاب
- بوی فاضلاب
- درجه اسیدی
- دمای فاضلاب
- مواد خارجی در فاضلاب
- وزن مخصوص فاضلاب
- موجودات زنده در فاضلاب
متخصصان برای تفکیک فاضلابها از این فاکتورها استفاده میکنند. همچنین لولههای فاضلابی بر اساس نوع مواد تولیدی در فاضلاب تعیین میشوند و با یکدیگر متفاوت هستند.
اگر بخواهیم فاضلابها را بر اساس آنچه که تولید میکنند تقسیم بندی کنیم به پنج دسته میرسیم که به صورت فهرست وار در زیر مشاهده میکنید.
- فاضلاب تولید شده توسط مراکز تجاری
- فاضلابهای به وجود آمده بر اثر سیلابها و آبهای سطحی
- فاضلابهای خانگی مانند شستشو و سرویس بهداشتی
- فاضلاب صنعتی مانند تمام کارخانجات
- فاضلاب مراکز عمومی و اداری
در نهایت تمامی این مواد به سمتی هدایت میشوند و باید به شبکه جمع آوری فاضلاب بریزند. همچنین بسیاری از فاضلابهای صنعتی به دلیل اینکه حاوی مواد سمی هستند، باید پیش از ریختن به محل جمع آوری فاضلابها تصفیه شوند. در ادامه با انواع مختلف لولههای فاضلابی و کاربرد هر کدام از آنها آشنا خواهید شد.