در این مقاله می خوانیم
طراحی و اجرای خطوط لولهکشی در صنایع مختلف به عنوان یکی از مراحل مهم و اساسی اجرای پروژه به شمار میرود. انتخاب لوله مناسب برای اجرای خطوط لولهکشی وابسته به عوامل متعددی است که از آن جمله میتوان به قیمت لوله، نوع سیال عبوری از لوله و موقعیت آب و هوایی محل نصب لوله اشاره نمود.
لوله پلی اتیلن و لولههای فلزی همواره به عنوان دو گزینه مهم پیش روی مهندسان اجرای پروژهها هستند. اما تفاوت لوله پلی اتیلن و لوله فلزی چیست؟ ویژگی های لوله پلی اتیلن و لوله فلزی کدام است؟ اینها سوالاتی است که پاسخ دادن به آنها کار را برای انتخاب لوله مناسب راحتتر میکند.
معرفی لوله پلی اتیلن
در تولید لولههای پلی اتیلن به منظور تقویت خواص مواد اولیه مورد استفاده، گروهی از افزودنیها و رنگدانهها مورد استفاده قرار میگیرند که موجب تقویت خواص فیزیکی و شیمیایی مواد اولیه میشوند. از جمله این مواد افزودنی میتوان به دوده اشاره کرد که حدود ۲ تا ۳ درصد ترکیب این لولهها را تشکیل میدهند. در مجموع استفاده از افزودنیها و رنگدانهها موجب افزایش استحکام و مقاومت لولههای پلی اتیلن میگردد.
تفاوت لوله پلی اتیلن و لوله فلزی در چیست؟
در این قسمت به بررسی تفاوت لوله پلی اتیلن و لوله فلزی میپردازیم. هر یک از این دو نوع لوله دارای مزایا و معایبی هستند که شناخت آنها موجب ایجاد درک صحیح از تفاوتهای بین آنها میشود. در ادامه به بررسی این نکات اساسی و مهم میپردازیم.
لوله پلی اتیلن در مقایسه با لوله فلزی چه برتری دارد؟
ویژگی های لوله پلی اتیلن چیست که موجب شده است در مقایسه با لوله فلزی در برخی جنبهها برتری داشته باشد؟
از جمله مهمترین مزایای این دسته از لولهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آلیاژ لوله های پلی اتیلن به عنوان یکی از مواد اولیه استخراج شده از نفت خام به شمار میرود که در کشور ما به وفور در دسترس است و قیمت تمام شده آنها در مقایسه با فلزاتی از قبیل آهن یا فولاد به مراتب کمتر است.
- چگالی آلیاژ لوله های پلی اتیلن به مراتب در مقایسه با لولههای فلزی کمتر است. در نتیجه فرآیند حمل و نقل و نصب این دسته از لولهها آسانتر است.
- از جمله مهمترین ویژگی های لوله پلی اتیلن میتوان به مقاومت بالای آن در برابر رطوبت اشاره کرد که به عنوان یکی از جدیترین نقاط ضعف لولههای فلزی به شمار میرود.
- لولههای پلی اتیلن در برابر مواد شیمیایی مانند اسیدها و بازها، مقاومت خوبی از خود نشان میدهند. این در حالی است که لولههای فلزی معمولا در برابر این دسته از مواد دچار خوردگی میشوند.
- فرآیند تولید لوله پلی اتیلن به گونهای است که ضخامت جداره دیواره لولهها یکسان است.
- یکی دیگر از مزایای اصلی لوله پلی اتیلن در مقایسه با فلزی، انعطافپذیری بیشتر آن است که دست طراح شبکه را برای طراحی خطوط لولهکشی باز میگذارد.
- نصب لولههای پلی اتیلن به یکدیگر نیاز به هیچ گونه جوشکاری یا فرآیند ماشینکاری دیگر ندارد.
- این دسته از لولهها به نوعی عایق حرارتی به شمار میروند و اتلاف انرژی جریان سیال عبوری از آنها به مراتب کمتر از لوله فلزی است.
- تشکیل رسوب در این دسته از لولهها خیلی کم اتفاق میافتد و به همین دلیل افت فشار کمی نیز دارند.
لوله فلزی در مقایسه با لوله پلی اتیلن چه برتری دارد؟
در ادامه بحث از تفاوت لوله پلی اتیلن و لوله فلزی، لازم است تا در خصوص نقاط قوت لوله فلزی در مقایسه با لوله پلی اتیلن نیز بحث شود.
از جمله مهمترین مزایای لوله فلزی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
۱- لولههای فلزی ضریب انبساط حرارتی کمتری دارند و در نتیجه با تغییرات دمایی طول آنها خیلی کمتر از لولههای پلی اتیلن دستخوش تغییر میشود.
۲- استحکام مکانیکی لولههای فلزی به مراتب بالاتر است.
۳- تحمل فشار لولههای فلزی بسیار بالاتر است و این برای خطوط انتقال سیال تحت فشار از اهمیت بالایی برخوردار است.
۴- لولههای فلزی در برابر حرارتهای زیاد مقاومت بهتری از خود نشان میدهند.
۵- مقاومت لرزهای لوله فلزی نسبتا بیشتر است. چراکه اتصال جوشی میان این دسته از لولهها استحکام بالاتری دارد.
تفاوت لوله پلی اتیلن و لوله فلزی
در این مقاله با تفاوت لوله پلی اتیلن و لوله فلزی آشنا شدیم. همان طور که مشاهده کردیم، هر کدام از این لولهها دارای نقاط ضعف و قوت خاص خودشان هستند. در کنار این موارد معمولا قیمت خرید لولههای فلزی بالاتر از لولههای پلی اتیلن است. به طور کلی اگر فشار کاری و دمای سیال عبوری از داخل لوله بسیار بالا باشد، انتخاب لوله فلزی تصمیم عاقلانهتری به شمار میرود. در غیر این صورت در مصارف لولهکشی ساختمانی، لولههای پلی اتیلن گزینههای مطلوبتری به شمار میروند.