در این مقاله می خوانیم
لوله گازرسانی یکی از انواع و اقسام لولههایی است که در تمام محیطهای شهری و روستایی به وفور مورد استفاده قرار میگیرند و همه ما با آنها آشنایی داریم. در همین راستا لازم به ذکر است که بهترین جنس لوله گازی از فولاد است.استفاده از فولاد کار را برای رسیدن به مشخصات لوله گازرسانی خوب آسان میکند. اساسا لولهکشی گاز به عنوان یکی از حساسترین و مهمترین انواع لولهکشی به شمار میرود که باید ملاحظات جدی و بسیار دقیقی برای این منظور رعایت شود. کوچکترین نقطه ضعف یا سهلانگاری در اجرای لوله گازی میتواند منجر به بروز فجایع جبرانناپذیر گردد. در ادامه به معرفی و بررسی کاربردهای لوله گازرسانی میپردازیم. با ما همراه باشید.
لوله گازی چیست؟
به طور کلی به هر نوع لولهای که برای انتقال گاز مورد استفاده قرار میگیرد، لوله گازی گفته میشود. کاربردهای لوله گازرسانی از زمان استحصال گاز از دل زمین آغاز میشود و تا زمان رسیدن گاز به منازل ما ادامه پیدا میکند. در این مسیر طولانی، انواع و اقسام لولههای گازرسانی مورد استفاده قرار میگیرند. لولههای گازی به طور کلی از جنس فولاد، مس، برنج و پلی اتیلن تولید میشوند. همان طور که اشاره کردیم، بهترین جنس لوله گازی، لولههای فولادی است. این دسته از لولهها علاوه بر لولهکشی ساختمانی در طراحی خطوط پایپینگ صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
مشخصات لوله گازرسانی خوب
برای تعیین مشخصات یک لوله گازرسانی مناسب باید نسبت عناصر تشکیلدهنده آن دقیق شویم. استاندارد مورد استفاده در تولید انواع لوله گازی، استاندارد API 5L است. در این استاندارد مرجع ذکر شده است که تولید لوله گازی به دو روش مانیسمان یا بدون درز و همچنین درزدار امکانپذیر است. البته لوله مانیسمان یا بدون درز به این علت که بدون نیاز به هرگونه جوشکاری تولید میگردد، از استحکام بالاتری برخوردار است.
قبل از پرداختن به بحث کاربردهای لوله گازرسانی، بهتر است به بررسی عناصر آلیاژی مورد استفاده در لوله گازی فولادی بپردازیم. کربن، سیلیسیم، منگنز، فسفر، گوگرد، وانادیم، نیوبیوم و تیتانیوم به عنوان مهمترین عناصر آلیاژی حاضر در ترکیب لوله گازی هستند.
کاربردهای لوله گازرسانی
همان طور که اشاره کردیم، لوله گازرسانی به دو روش درزدار و بدون درز تولید میشوند. در همین راستا به معرفی کاربردهای لوله گازرسانی که در بالا اشاره کردیم، میپردازیم.
لوله گازی بدون درز
لولههای مانیسمان دارای استحکام بالایی هستند. به همین دلیل از این دسته از لولهها در کاربردهای توکار استفاده میشود. در تولید لولههای مانیسمان تستهای متنوعی روی لوله انجام میشود تا از کیفیت بالای آن اطمینان حاصل شود.
لوله گازی درزدار
با توجه به این که ساختار این دسته از لولهها، در مقایسه با لوله بدون درز، کمی ضعیفتر است، از آنها برای مصارف روکار استفاده میشود. یکی از مهمترین آزمایشهایی که روی لوله گازی درزدار انجام میشود، تست درز جوش است. کیفیت جوشکاری در استحکام این دسته از لولهها بسیار موثر است.
کلام پایانی
کاربردهای لوله گازرسانی در ساختمانهای مسکونی و اداری، نیروگاهها، پالایشگاهها، کارخانههای پتروشیمی، سوله صنعتی و سیستم هوای فشرده و هیدرولیک است. استفاده از متریال فولادی و به خصوص فولاد سیاه در تولید لوله گازی بخش مهمی از لولهگازرسانی را به خود اختصاص میدهد. در خرید لوله گازرسانی باید توجه نمود که محصول تولید شده از استانداردهای فراوانی برخوردار باشد. شناسنامه محصول و همچنین تستهای مخرب و غیرمخربی که یک لوله پشت سر گذاشته است، شاخص خوبی برای ارزیبای کیفیت آن است. در کنار این مسئله برند تولید کننده لوله نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. در نصب لوله گازرسانی نیز باید نهایت وسواس و دقت را به خرج داد تا از ایمنی شبکه گازرسانی اطمینان حاصل کنیم.