در این مقاله می خوانیم
استفاده از مواد پلیمری جدید تحولی ژرف در بازار لوله و اتصالات ایجاد کرده است، این نوع لولهها جایگزین خوبی برای لولههای قدیمی بتنی و لولههای فلزی در تاسیسات و ساخت و سازها هستند. دلایل بسیاری برای محبوب بودن این لولهها وجود دارد که میتوان به سبک بودن، قیمت مناسب، مقاومت در برابر خوردگی و عمر طولانی این لولهها اشاره کرد.
لولههای پلیمری انواع مختلفی دارند و با این که یک سری از آنها صفات مشترکی دارند اما برخی ویژگیها باعث تفاوت در کاربرد این نوع لولهها شده است. در این مقاله انواع لولههای پلیمری را معرفی میکنیم و به تفاوت لوله پلی اتیلن که خود نوعی پلیمر است، با سایر لولههای پلیمری میپردازیم، با ما همراه باشید.
انواع لوله پلیمری
از انواع لولههای پلیمری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
- لوله پلاستیکی پلی اتیلن (PE)
- لوله پلاستیکی پی وی سی (PVC)
- لوله پلاستیکی پلی پروپیلن (PP)
- لوله پلاستیکی پلی بوتیلن (PB)
- لوله پنج لایه
- لوله پوش فیت
- لوله کاروگیت
- لوله ABS
لوله پلی اتیلن چیست:
این لوله خود انواع متفاوتی دارد، بیشترین کاربرد آن در سیستمهای گرمایشی از کف است. این لولهها استحکام و مقاومت بسیار بالایی دارند.
تفاوت لوله پلی اتیلن و لوله پلیکا:
این لولهها تحت تاثیر نور خورشید قرار میگیرند و آسیب پذیر هستند، به همین علت در لولههای آب گرم استفاده نمیشوند. این لولهها به دو دسته UPVC و CPVCتقسیم میشوند. پلی اتیلن مقاومت بالاتری دارد، سخت تر است و مقاومت دمایی بالاتری دارد.
لوله پلاستیکی پلی پروپیلن:
به دلیل عمر بالای این لولهها (معمولا بیش از نیم قرن)، مقاومت در برابر پوسیدگی، تنوع در اتصالات و قیمت مناسب، لولهها مورد استفاده همگان قرار گرفتهاند.
لوله پلاستیکی پلی بوتیلن:
این لولهها جایگزین لولههای مسی هستند و برای حمل آب سرد مورد استفاده قرار میگیرند، جدار صاف داخلی این لولهها باعث جلوگیری از رسوب میشود.
لوله پنج لایه:
مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی، رسوبناپذیری و تحمل فشار و گرمای زیاد از ویژگیهای این لوله محسوب میشود. این لوله از یک لایه آلومینیومی، دو لایه پلیمر و دو لایه چسب مخصوص تشکیل شده است.
لوله پوش فیت:
این لوله به دو بخش لوله پوش فیت معمولی پوش فیت بی صدا تقسیم میشود. نوع بی صدای آن که عایق صدا است، در سیستم لولهکشی خانگی کاربرد زیادی دارد. اتصال این لوله از طریق سوکت است.
فرق لوله کاروگیت و لوله پلی اتیلن:
لوله کاروگیت به لوله دوجداره پلی اتیلن معروف است و کاربرد زیادی در سیستمهای فاضلاب دارد و دارای دو نوع ساده و اسپیرال است که هر دو نوع تشابه زیادی دارند و تنها تفاوتشان ساختار فیزیکی این دو است.
لوله ABS:
مقاومت شیمیایی کمی دارد و دچار خوردگی میشود. موارد استفاده آن در انتقال ضایعات ساختمانی و پسماندها است و برای استفاده در کارخانهها و پالایشگاهها به کار نمیرود.
تفاوت لوله پلی اتیلن با سایر لولههای پلیمری
در کل لولههای پلاستیکی پلیمری بسیار سبک تر از لولههای فولادی، بتنی و سیمانی هستند. سبک بودن آنها، هزینه حمل و نقل و نصب آنها را کاهش میدهد و سرعت اجرا را تا چندین برابر افزایش میدهد. برای مقایسه میان این لولهها باید پارامترهای مختلفی را در نظر داشته باشیم. واکنشپذیری، مقاومت، پایداری در دماهای مختلف، مقاومت در برابر خوردگی و سایر موارد، عواملی هستند که طبق آن خواص لولهها ارزیابی میشوند.
لولههای pvc رقیب خوبی برای لولههای پلی اتیلن هستند، تنها ضعف آنها مقاومت کم در برابر حرارت و اشتعال پذیری نقطهای است. این لولهها در برابر اشعه یو وی خاصیت خود را از دست میدهند، همچنین در برابر گرمای بالا مورد استفاده قرار نمیگیرند.
لولههای پلی پروپیلن در برابر محیطهای اسیدی خاصیت خود را از دست نمیدهند اما در برابر اشعه یو وی پایداری کمی دارند. لولههای پلی اتیلنی در برابر این لولهها انعطاف پذیری فوق العاده بهتری دارند. استحکام هر دو نوع لوله بالا بوده به صورتی که از لوله پلی پروپیلن در قالب گیری نیز استفاده میشود.
لولههای ABS نیز همانند پلی اتیلنها مقاومت خوبی دارند و بیشتر در ترکیبات کامپوزیتی مورد استفاده قرار میگیرند.
لولههای پوش فیت از اتصالات اورینگ استفاده میکنند که با گذشت زمان دچار نشتی میشوند اما لولههای پلی اتیلنی به روش جوشکاری متصل میشوند و به این ترتیب دچار نشتی نخواهند شد.
لولههای پلی بوتیلن در برابر گرما فرم اصلی خود را از دست میدهند، همچنین مقاومت کمی در برابر سرما نیز دارند. در مقابل لولههای پلی اتیلنی مقاومت بهتری در سرما و گرما از خود نشان دادهاند.
مهمترین نکته مقایسه لولههای پلیمری قابلیت بازیافت آنها است. این اطلاعات بر روی بدنه لولهها درج میشود. از میان تمامی لولههای نام برده شده، لولههای پلی اتیلنی بهداشتیتر هستند و دوست دار محیط زیست شناخته میشوند.
مواد پلی اتیلنی از پرکاربردترین و مقرون به صرفهترین پلیمرها محسوب میشوند و به دلیل بهرهمندی از خواص ویژهای همچون سبکی، مقاومت بالا در برابر خوردگی و انعطاف پذیری مناسب در تولید لولههای پلی اتیلنی به کار میروند. در این مقاله ضمن معرفی انواع لولههای پلیمری، تفاوت میان لولههای پلی اتیلنی با سایر لولهها را عنوان کردیم. امیدواریم این مقاله جواب گوی سوالهای شما بوده باشد. نظرات خود را با ما در میان بگذارید.