در این مقاله می خوانیم
لوله پلی پروپیلن چیست؟
لولههای پلی پروپیلن که به عنوان لوله pp شناخته میشوند، در صنعت مورد استفاده قرار میگیرند و در نوع سبز و سفید در بازار موجود هستند. این لولهها یکی از پرمصرفترین پلیمرهای مورد استفاده در دنیا هستند. از مزایای لولهی پلی پروپیلن میتوان به وزن سبک و مقاومت شیمیایی بالا اشاره کرد.
در واقع این لولهها جزو سبکترین و مقاومترین لولههای پلیمری هستند. از میان دو نوع لوله پلی پروپیلن، نوع اول آن به دلیل استحکام و مقاومت بسیار، رواج بیشتری دارد. کاربرد لوله پلی پروپیلن در انتقال آب، توزیع آب سرد و گرم، سیستم فاضلاب، اتصالات فرعی لولهکشی، فرآیندهای صنعتی و سیستمهای تخلیهی شیمیایی است. در این مقاله به کاربرد، مزایا و همچنین معایب لوله پلی پروپیلن اشاره میشود.
ویژگیهای لوله پلی پروپیلن
لولههای پلی پروپیلن به دلیل وزن سبک، مقاومت در برابر سایش و جوشکاری، دوام بالایی دارند. عایق حرارتی و الکتریکی خوبی هستند. نقطهی ذوب بالا و قابلیت انعطاف پذیری بالایی دارند. لولههای پلی پروپیلن به دلیل مقاومت در برابر مواد شیمیایی، محلولهای آبی، قلیایی، اسیدی، نمکها و تعدادی از حلالهای آلی، بسیار پرکاربرد هستند. این لولهها نیمه سخت و نیمه شفاف هستند.
سطح داخلی و خارجی لولههای پلی پروپیلن صاف و صیقلی است. به دلیل این که این لولهها عایق صدا نیز هستند، حرکت آب از درون آنها بدون صدا است. در این لولهها برخلاف لولههای فلزی امکان رشد جلبک وجود ندارد. به دلیل این که در لولههای پلی پروپیلن امکان تغییر طعم آب وجود ندارد، از این لولهها برای لولهکشی ساختمانی استفاده میشود.
یکی دیگر از ویژگیهای این لولهها، عمر طولانی آنهاست. لولههای پلی پروپیلن میتوانند بیش از ۵۰ سال بدون فرسودگی کار کنند. این لولهها به دلیل وزن سبک راحت جا به جا میشوند. به دلیل وزن سبک و مقاومت در برابر فشار، لولههای پلی پروپیلن سالهای طولانی درون زمین دوام میآورند.
کاربرد لوله پلی پروپیلن
سیستمهای لولهای با جنس پلی پروپیلن به طور گسترده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. این لولهها به عنوان عایق حرارتی و الکتریکی بسیار مناسب هستند. برخی ویژگیهای این لولهها مانند مقاومت شیمیایی بالا، مقاومت در برابر محلولهای آبی، قلیایی، اسیدی، نمکها و حلالهای آلی، باعث شده است که لولههای پلی پروپیلن در موارد مختلف کاربرد داشته باشند.این لولهها در هر دو سیستم آبرسانی سرد و گرم کاربرد دارند.
همانطور که اشاره شد لولههای پلی پروپیلن در موارد مختلفی از جمله صنایع غذایی، لولهکشی ساختمان، تاسیسات حرارتی ساختمان، سیستمهای حرارت خورشید، خطوط هوای فشرده، محیط های اسیدی و قلیایی، ساخت اسباب بازی، صنایع کشتی سازی، صنعت خودرو سازی، تجهیزات آزمایشگاهی و پزشکی، انتقال آب، سیستمهای فاضلاب، صنعت نساجی، سیستمهای تخلیهی شیمیایی، لولهکشی آب آشامیدنی، لولهکشی سیستمهای گرمایشی و فاضلابهای صنعتی و هتلها و بیمارستانها مورد استفاده قرار میگیرند.
مزایای لولهی پلی پروپیلن
از آن جایی که باز و بسته کردن لولهها برای برنامههای اجرایی یک ضرورت است، یکی از مزایای لولهی پلی پروپیلن این است که میتوان آن را بارها باز و بسته کرد بدون این که دچار فرسایش شود.
لولههای پلی پروپیلن سصح صاف و صیقلی در داخل و خارج دارند که باعث روان شدن حرکت سیالات در داخل لوله میشود.
این لولهها در برابر صدا و گرما عایق هستند، عمر بالایی دارند و ضد جلبک هستند. همچنین به دلیل وزن سبک، حمل و نقل این لولهها راحت است.
لولههای پلی پروپیلن نقطهی ذوب و خاصیت انعطاف پذیری بالایی دارند.
قیمت این لولهها پایین است و از آنها به عنوان جایگزین لولههای فلزی و چدن استفاده میشود.
از دیگر مزایای لولهی پلی پروپیلن میتوان به مواردی مانند سرعت در نصب لولهها، مقاومت در برابر پوسیدگی و خوردگی و مقاومت در برابر یخ زدگی و ضربه اشاره کرد.
معایب لولهی پلی پروپیلن
لولههای پلی پروپیلن در برابر نور خورشید مقاومت ندارند و شکسته میشوند. به دلیل همین ویژگی از این لولهها در برنامههای کاربردی سطح کوچک در کنار سایر پلاستیکها استفاده میشود. لولههای پلی پروپیلن در نوع سبز و سفید در بازار موجود هستند. کاربرد لوله پلی پروپیلن با توجه به مزایای فراوانی که دارند در موارد مختلفی است.
یکی از مزایای لوله پلی پروپیلن قیمت پایین آن است که باعث شده این لولهها جایگزین لولههای فلزی و چدنی باشند. از معایب لوله پلی پروپیلن میتوان به مقاومت پایین آن در برابر نور خورشید و شکنندگی اشاره کرد. برای افزایش مزایای این لولهها میتوان موادی را به آنها اضافه کرد تا باعث انعطاف پذیری بیشتر و راحت برش خوردن آنها شود. این ویژگی در تولید لولههایی با اندازههای متفاوت تاثیرگذار خواهد بود.